Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
İncelemeler

Amon Tobin’den uzun bir aradan sonra sınırları aşan iki yeni albüm: ‘Fear in a Handful of Dust’ & ‘Long Stories’

Elektronik müziğin dehalarından Amon Tobin yine denemekten geri durmamış

  • MUSTAFA TOKGÖZ
  • 14 Ocak 2020

Amon Tobin’i ilk dinlemeye başladığımdan bu yana çok değişimler gösterdim. Hayata, olaylara, kriz çözmeye, insanlara bakış açım çok değişti. Amon Tobin de bu zaman zarfında değişti. Sürekli farklılaşan, sınırları zorlayan, kemik kitlesinin bile kabul edemeyeceği tehlikeli sulara yelken açmaktan geri çekinmedi. 2011’de çıkardığı “ISAM” albümünden bu yana 8 senelik zaman zarfı içerisinde müzikal bakış açısının farklılaşmasının son ürünleri ‘Fear in a Handful Of Dust’ ve ‘Long Stories’ olarak iki albümle bizlere sundu.

‘Fear in a Handful of Dust’ temel olarak ‘Out From Out Where’ albümünden bu yana yavaştan bizlere hissettirerek hazırladığı elektro-akustik deneysel formun zaman içerisinde şekillenerek bu hale gelmesidir. Özellikle sinematik bir sound yaratma sevdalısı olan Amon Tobin, deneyselliğin ve basmakalıp çizgilerden çıkıp daha akademik bir müzikal yapıya ulaşma konusunda inatçılığın dışavurumu olarak gösteriyor. Zamanlaması olmayan ve nadiren görülen ritimler, zorlu melodi ilerleyişleri ve sert bassline’larıyla abstrakt bir düzlemde üretilmiş parçalar bütünü gibi görmek mümkün.

‘Long Stories’, ‘Fear in a Handful of Dust’ albümüne göre dinlenilmesi bir seviye daha kolay. Yumuşak melodileri yine bu abstrakt yapıda kurcalamayı kendine görev bilmiş Amon Tobin, şaşırtıcı, zorlayıcı halleri biraz törpüleyip bunu dinleyiciye sunuş biçimi olarak ‘Long Stories’ albümü vasıtasıyla gerçekleştirmiş. Belli belirsiz ses bütünlükleri, olağan yapıdan zıt bir rotada ilerleyen bu çalışma bize “kolayca sindirilecek bir şey değil” mesajı vermekten geri çekinmiyor. Bazı parçaları dinlerken “Gerçekten bunu Amon Tobin mi yapmış?” dediğiniz anlar olurken, bazı parçalardaysa “Sınırları bu kadar neden zorluyor?” dedirtiyor.

Tüm bu analizler ışığında Amon Tobin gene yapacağını yaparak bu kadar uzun bir aradan sonra iki dopdolu albümle gerçekten sükseli bir dönüş yaptı. Her ne kadar yeni jenerasyonun çok aşina olacağı albümler olmasa da özellikle detaycı ve sınırları olmayan dinleyici kitlesi için çok önemli çalışmalar olduğu söylemek yanlış olmaz.

Her iki albümü aşağıda dinleyebilirsiniz.

'Dünyanın Ritmi' çalma listemizi Spotify'da takip edin.


İçerik yazarı Mustafa Tokgöz'ü takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...