Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

00:00 sonrası müzik yasağının kapsamı ‘hassas alanlar’la genişletildi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gürültü Yönetmeliği’ndeki değişiklikler pek çok soru işaretini beraberinde getiriyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 7 Ocak 2022
00:00 sonrası müzik yasağının kapsamı ‘hassas alanlar’la genişletildi

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bugün yayımlanan 31712 sayılı Resmî Gazete’de göze çarpan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nin 6 ve 7’nci maddelerinde yapılan değişiklikler Türkiye’deki eğlence endüstrisinin geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle eğlence yerlerinin çevresel gürültü kriterlerine ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.

Yönetmelikte konut, hastane, çocuk ve yaşlı bakımevleri, yatılı eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarını kapsayan “çok hassas” kullanım alanlarındaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerlerinin bir yıl içerisinde tüm cepheleri ile tavanının kapalı hale getirilmesi gerekecek. Açık ve yarı açık yeni eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek. Bu alanların “yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi” herhangi bir saat sınırlaması olmadan yasaklandı. Değişiklikte sözü edilen “yakınlık” söylemiyle ilgili kıstas alınacak herhangi bir mesafe ölçüsü bilgisine yer verilmedi. Bu durumun açık hava festival sezonu başladığı zaman uygulamada ne gibi farklılıklara yol açacağı şimdiden merak konusu.

Otel, okul ve dini tesisleri kapsayan “hassas” kullanım alanlarındaki açık ve yarı açık eğlence yerlerinde ise 00:00 - 07:00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaklandı. Canlı müzik yayınına izin verilen saatlerde ise yönetmelikle belirlenen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerin sürdürülebileceği kaydedildi.

Düzenlemede sınırlama getirilen bir diğer alan sınıflandırması ise “az hassas” kullanım alanları oldu. İdarî ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesislerini içeren “az hassas” kullanım alanlarında yine 00:00 - 07:00 saatleri arasında canlı müzik yayını, konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetlerinin yapılmasına yasak getirildi.

Bu alanlardaki açık hava faaliyetlerine, çevresel gürültüye maruz kalan kişilerin ve şikayet bildirimlerinin yoğunluğu göz önünde bulundurularak İl Mahallî Çevre Kurulu'nca alınacak karar ile ilave alan ve süre sınırlaması getirilebilecek.

Türkiye’de pandemiyle mücadele kapsamında 21 Haziran’dan bu yana süren müzik icra edilen etkinlik alanları için gece yarısı yasağı halen uygulanmaya devam ediyor. Endüstri henüz bu belirsizlikten tam anlamıyla kurtulamamışken, yönetmelik değişikliğinde kapsamı net biçimde ortaya konmayan “yakınlık” söylemi ve söz konusu “hassas” alanlar içinde zaten 00:00 - 07:00 saatleri arasında açık olmayan faaliyet noktalarının olması, cevap aranması gereken yeni soruları gündemimize getiriyor.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...