Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Araştırmaya göre müzik pandemi sürecinde mental ve duygusal sağlığın korunmasında kilit rol oynadı

IFPI raporunda ayrıca müzik dinleme platformlarına üyeliklerin pandemi döneminde %51’i arttığı ortaya çıktı

  • MIXMAG TURKEY
  • 25 Ekim 2021
Araştırmaya göre müzik pandemi sürecinde mental ve duygusal sağlığın korunmasında kilit rol oynadı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Yeni bir araştırmaya göre insanlar pandemi ve beraberinde gelen kapanma döneminde daha fazla müzik dinledi ve bu durum mental ve duygusal sağlığı destekleyici ve geliştirici bir rol üstlendi.

Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu’nun (IFPI) 21 ülkeden 43 bin kişi ile yaptığı araştırma sonucunda paylaştığı Engaging With Music 2021 başlıklı raporunda yer alan bilgiler uyarınca tüm dünyada insanların müzik dinlemeye ayırdığı zaman, 2020 yılında artış göstererek haftada 18.4 saat oldu. Bu oran 2019 yılında 18 saatti.

Katılımcıların %87’si, kapanma döneminde müzik dinlemenin modlarını yükselttiğini belirtirken, yaşları 16-19 arasında değişen Z kuşağına mensup katılımcıların %68’i, hayranlık duydukları sanatçıların yeni müziklerini dinlemeleriyle endişe duygularının ortadan kalktığını, daha rahatlamış hissettiklerini aktardı.

Spotify ve Apple Music gibi müzik dinleme platformlarına üyeliklerin pandemi döneminde %51’i artmış olması da bir diğer dikkat çekici detay. Araştırmaya katılan müzikseverlerin %65’i pandemi şartlarının yeni müzik keşfetmek için kendilerine zaman tanıdığını, %68’i haftada en az bir kez spesifik bir parçayı müzik dinleme platformlarında arattığını belirtti.

Bir diğer çarpıcı bulgu ise sanatçıların müzik yayını yaptığı canlı yayınlar ve oyun içi konser/performans gibi farklı deneyimlerin müzikseverler nezdinde yarattığı etki. Katılımcıların üçte biri, geride kalan bir yıl içinde müzik yayını içeren canlı yayın izlediğini, %65’i de pandemi kısıtlamaları tamamen kalksa dahi canlı müzik yayınları gibi farklı dijital deneyimleri tecrübe etmeye devam etmek istediklerini söyledi.

Federasyon yöneticisi Frances Moore, raporda aktarılan anekdotunda şu ifadeleri kullandı: “Araştırmamız, müzik tutkunlarının yalnızca müzik dinlemekle kalmadığını; yeni, dinamik ve kapsayıcı müzikal tecrübeler yaratan fırsatlara son derece açık olduklarını ortaya çıkardı. Plak şirketlerinin, yaptıkları yatırımlar sonucunda müzik dinleme platformlarına daha yüksek oranda yeni müzik çalışması sunması, müzikseverlerin tecrübe ettiği bu etkileşimde önemli bir unsur oldu. Müzik ayrıca bu zorlayıcı zamanlarda dinleyicilerin kendilerini rahat hissedip mental anlamda güçlü durmalarına yardım etti.”

Araştırma sonuçlarının derlendiği rapora buradan erişebilirsiniz.

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...