Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Berlin’de kulüpler ‘kültürel kuruluş’ ilan edildi

Berghain, Berlin’de şu an için kültürel alan olarak tanımlanan tek kulüp

  • MIXMAG TURKEY
  • 7 Mayıs 2021
Berlin’de kulüpler ‘kültürel kuruluş’ ilan edildi

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Berlin’de kulüplerin eğlence yeri sınıflandırması yerine ‘kültürel kuruluş’ kategorisi altında değerlendirmesine yönelik oylama Kentsel Gelişim Komitesi’nde kabul edildi.

Berlin kent yönetiminin resmi organlarından biri olan komite, oylama sonucu alınan kararı bugün federal meclise sundu. Sunulan tasarı yasalaşırsa, kulüpler finansal yardım ve vergi indirimi gibi ilave desteklerden faydalanarak pandeminin olumsuz etkilerini hafifletebilme şansına sahip olacak.

Live Musik Kommission'un aktardığına göre oylamaya katılan yetkililerin neredeyse tamamı kulüplerin lehine görüş bildirdi. Söz konusu adımla kulüplerin tiyatro, müze ve konser salonu gibi kültürel kuruluş sınıflandırması altına alınması hedefleniyor. Ülkedeki genelev, sinema salonları ve kumarhaneler halihazırda eğlence yeri kategorisi altında yer alıyor.

Berlin’de şimdiye dek kültürel alan unvanı alabilmiş olan tek kulüp Berghain. Mekan yöneticileri, 2016 yılında hukuki mücadele başlatarak “yüksek kültür” alanı unvanı elde etmiş ve çıkan kararla Berghain’ın vergi yükümlülüğü %12 oranında azalmıştı.

Girişimin aktörlerinden biri olan Berlin Kulüp Komisyonu yetkililerinden Pamela Shobeß şu sözleri sarf etti: “Alınan karar, vatandaşlarımıza güçlü ve önemli bir mesaj vermekte. Kulüpler, şehrin kültürel ve ekonomik hayatının bir bileşeni olarak kent kimliğini şekillendiren kültürel kurum ve kuruluşlar olarak karşımızda duruyor. Bugünün şartlarıyla uyum göstermeyen eski yasal düzenlemeler değiştirilmeli. Böylece şehirlerin ve çevresindeki bölgelerin canlılığı korunarak daha yaşanabilir yerler haline gelmesi yardım edilmiş olacak.”

Berlin’deki kulüp ekosistemi 2018 yılında ekonomiye 1.5 milyar Euro kazandırmıştı. Almanya hükümeti, pandemi sürecini atlatmaya çalışan kültür-sanat mekanlarını ve projelerini desteklemek amacıyla 2021 yılı için 2.1 milyar Euro kaynak ayırdığını duyurmuştu.

‘Dünyanın Ritmi: Berlin’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...