Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

​İbiza kıyıları iklim değişikliği nedeniyle 2100’e kadar sular altında kalabilir

Balear Adaları’nın en gözde noktalarından İbiza’nın kıyı bölgeleri iklim değişikliği yüzünden tamamen yok olma riski altında

  • MIXMAG TURKEY
  • 12 Ocak 2022
​İbiza kıyıları iklim değişikliği nedeniyle 2100’e kadar sular altında kalabilir

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bilim insanlarına göre İbiza adasının kıyı bölgeleri iklim değişikliği sebebiyle 2100 yılına kadar tamamen kaybedilebilir.

Deniz bilimleri üzerine yapılan çalışmaların yer aldığı akademik dergi Frontiers’ta yayımlanan güncel bir makale; Mallorca, Menorca, İbiza ve Formentera gibi adaların içinde olduğu Balear Adaları’nın mevcut kıyı kesimlerinin küresel iklim değişikliği etkileriyle su altında kalma tehlikesi taşıdığını ortaya koyuyor.

Deniz seviyesi ve yerel topografi üzerine yapılan matematiksel modellemelerle ortaya konan projeksiyonlara göre Balear Adaları’ndaki mevcut kıyı kesiminin %56 ila %65’lik oranı yüksek risk taşıyor. Kıyı şeridinin ve ada takımındaki doğal güzelliğin sular altında kalması, bölge turizminin yok olmaya yüz tutmasına sebep olacağı gibi ayrıca başta İbiza olmak üzere söz konusu adalardaki gece hayatı ve eğlence sektörünün mazide kalması anlamına geliyor. İbiza söz konusu olunca Nikki Beach Club, Paradise Lost ve O Beach Club gibi noktalar, yok olma riskine ilişkin ilk akla gelen kulüpler.

Akademik araştırmanın yazarlarından Miguel Agulles, “Akdeniz’deki turistik yerleşim yerlerinde birincil derecedeki gelir yaz turizmi ve kıyı kesimlerdeki faaliyetlerden oluşuyor. Balear Adaları’nda bu oran %25’in üzerinde. Bu nedenle iklim değişikliğinin muhtemel etkileri söz konusu olunca bölgedeki kıyı kesimlerinin kaderini düşünmek bir zorunluluk haline geliyor” şeklindeki değerlendirmesiyle konunun önemine dikkat çekmekte.

Makalenin tüm ayrıntılarına bu bağlantıyı takip ederek ulaşabilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...