Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

İlhamını abaküsten alan tez projesi: Abacusynth

Matematiksel ritimler için geliştirilmiş Abacusynth’e Ableton Live için ücretsiz bir eklenti dahil

  • MELİS ÖZEK
  • 23 Haziran 2022
İlhamını abaküsten alan tez projesi: Abacusynth

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Kökleri antik zamanlara uzanan matematiksel araçlardan abaküs, synthesizer’a dönüştürüldü: Abacusynth.

Tasarımcı Elias Jarzombek, bu yeni modeli tez çalışmasının bir parçası olarak tasarladı. Jarzombek, "Abaküs matematiksel temellerin gelişmesi için kullanılırken; Abacusynth de synth temellerine ışık tutuyor" açıklamalarında bulundu.

Dört sıralı bir abaküs görünümünde olup, sıra boyu hareket ettirilebilen parçalardan oluşuyor Abacusynth.

Parçaların sıra boyu hareketi, ses tınılarında kaymalar yaratıyor. Işık sensörleri de yaratılan ses dalga ve harmoniklerine karşılık veriyor.

"Bu hareketlerin sonik birer fenomene dönüştürülebilmesi için fizik kurallarından yararlanıldı. Modeli, diğer yazılımlardan ayıran özellik de bu oldu. Bu nedenle yaratım sürecinde öncelik bu etkileşimi kurmaktı" ifadelerini ekledi Jarzombek.

Jarzombek’in Abacusynth tasarımına, Ableton Live kullanımı için ücretsiz bir eklenti de dahil. Amaç, ses tasarım sürecinde kullanıcıların deneysel bir yaklaşıma sahip olabilmesi.

"Çoğu synthesizer, hedeflerine ulaşmak için ayrıntılı kontrol ayarlarına ihtiyaç duyan ve karmaşık arayüzlerini öğrenmeye istekli profesyonellere ve virtüözlere hitap etmekte. Buradaki hedef kitle ise, sonuca odaklanmaktansa yaratıcı sürecin hissettirdikleri ile ilgilenenler; iyi hissetmek için yaratanlar. Ses tasarımı söz konusu olunca dikkate alınmasa da en az diğer profesyonel yaklaşımlar kadar yaratıcı bir etkileşim bahsi geçen" diyor tasarımcı.

Jarzombek’e ait tasarım tez projesi olması nedeni ile henüz ticari değil. Projenin genişletilmesine olumlu bakan tasarımcı, tasarımın bireysel modüllere indirgenerek geliştirilebileceğini de sözlerine ekledi.

Abacusynth'e ait videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...