Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Müzik arşivinde yeni inovasyon Microsoft’tan

Microsoft, müzik eserlerinin binlerce yıl muhafaza edilebilmesi için Norveç'te hayata geçirilen “kıyamet günü arşivi” için yeni bir inovatif ürün geliştirdi

  • MELİS ÖZEK
  • 12 Haziran 2022
Müzik arşivinde yeni inovasyon Microsoft’tan

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bu inovatif arşivle, en sevdiğiniz müzik eserleri binlerce yıl hayat buluyor. Önce CD'ler, ardından MP3'ler. Bugünse, Microsoft'tan çıkan yeni cam kapsül.

Gelişmenin dijital formattan analog formata bir dönüş olması da ilgi çekti elbet. Oysa amaç; kapsülün her tür doğal felakete karşı dayanıklı olması.

Geçtiğimiz yıl Norveç merkezli şirket Elire Management Group, Küresel Müzik Arşivi (Global Music Vault) olarak isimlendirilen ve “kıyamet günü arşivi” olarak da bilinen girişimi hayata geçirmeye hazırlandıklarını açıklamıştı. Yerin 304 metre altında inşa edilen yapının da kar, buz ve tüm afetlere karşı dayanıklı şekilde projelendirildiği belirtilmişti.

Beatles, Stevie Wonder ve benzeri efsanelerin hayat bulacağı arşiv, Kuzey Kutbu ve Norveç arasında yer alan Svalbard bölgesinde bulunuyor.

Microsoft'un geliştirdiği cam kapsül, 150 GB şarkıya eşdeğer bir depolama alanına sahip. Elire Yönetici Ortağı Luke Jenkinson, teknolojinin ölçeklendirme potansiyeline sahip olduğunu ve her kapsülün birden çok terabayt depolayacak noktaya da hızla erişebileceğini belirtti. Kaynaklar da teknolojinin kodlanmış verileri birkaç bin yıl boyunca koruyabileceğine değiniyor.

Project Silica ile Microsoft ve Elire Group; müzik değerleri nasıl korunur, bu değerleri gelecek nesillere nasıl aktarılır kanıtlamış oldu. Üstelik inovatif, yaratıcı ve zamanla yarışır bir arşivle.

Billboard, normal şartlarda projenin 2022 yılında hayata geçirilmeye hazır olacağını, ancak pandemi nedeni ile 2023 sonbaharına ertelendiğini de açıkladı.

Küresel Müzik Arşivi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...