Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

NFT müzik raporu: 150'ye yakın sanatçı 2 ayda 55.7 milyon dolar kazandı

Cherie Hu’nun yükselen kripto trendi hakkında yaptığı araştırma, NFT'ler üzerinden elde edilen gelirin kısa sayılacak bir zaman dilimi içinde yakaladığı ivmeyi gözler önüne seriyor

  • SU ODABAŞ | FOTOĞRAF: GETTY
  • 23 Mayıs 2021
NFT müzik raporu: 150'ye yakın sanatçı 2 ayda 55.7 milyon dolar kazandı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Müzik teknolojisi yazarı Cherie Hu, NFT müzik pazarına yönelik araştırmaları derleyen bir belge yayınladı.

Hu’nun analizi, 20 NFT pazar yerinin, 6 Haziran 2020 ve 25 Nisan 2021 tarihleri arasında gündelik takibi sonucu elde edilen verilere dayanıyor. Bu yılın Mart ve Nisan aylarında, Zora, SuperRare, Curio ve Rarible gibi pazar yerleri, yatırımcılar kripto koleksiyonluklardaki hızla artıştan faydalanmak için acele ederken risk/girişim sermayesi fonlarıyla milyonlarca dolar topladı.

NFT müzik satışları, Haziran 2020’den bu yana 60.2 milyon dolar, son iki ayda ise 55.7 milyon dolar hasılat yaptı. Buna rağmen, geçtiğimiz yıl sadece 150 civarı müzisyen ve marka NFT satışı yaptı. Piyasadan kazanç sağlayan müzisyenlerin çoğu Grimes, Steve Aoki ve The Weeknd gibi zaten başarılı olan sanatçılardı. Buna ek olarak, raporlanmış toplam kazancın 48.6 milyon dolar değerindeki %80.7’lik kısmı elektronik müzik sanatçıları tarafından elde edildi.

Hu’nun ifadelerine göre NFT çalışmalarının alıcıları, “niş ve ultra zengin kripto topluluklarından gelme eğiliminde oluyor, kriptonun nasıl çalıştığına dair teknik özelliklere zaten hakim olan bu kitle, dijital bir sanat eseri satın alma işlemine 600 dolar ve üstü yatırım yapma konusunda rahat davranabilecek kadar kriptoya sahip insanlar.” Ayrıca “bugüne kadar gerçekleştirilmiş en başarılı NFT açık artırmalarının sesi değil görselleri merkeze aldığına” dikkat çeken Hu, plak şirketleri ve yayıncıları ilgilendiren telif hakkı özelliklerinin tanımsız bırakıldığını belirtiyor. 3LAU, yaklaşık 17.5 milyon dolarlık geliriyle zirvede yer alırken, Steve Aoki 4.2, The Weeknd 2.2, deadmau5 1.7, Zedd 1.5, Don Diablo 1.4 milyon dolarlık NFT satış geliri elde etti.

Diğer bir yandan, NFT sanat eserleri çevreye olan etkileri nedeniyle birtakım eleştirilere maruz kalıyor. Ethereum kripto para biriminin yıllık enerji tüketimi, Singapur, Hong Kong, Portekiz ve Irak gibi ülkelerin yıllık enerji tüketimleriyle birbirine yakın seviyede yer alıyor.

Cherie Hu’nun derlediği raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Haberin yazarı Su Odabaş'ı takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...