Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
ÖNE ÇIKANLAR

NFT müzik rehberi: NFT nedir ve müzik endüstrisine nasıl yardımcı olabilir?

Bölüm 1: NFT formatında bir albüm yayınlayan ilk müzisyen Clarian, bu formatın müzik endüstrisinde oyunun kurallarını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor

  • SU ODABAŞ
  • 11 Nisan 2021

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

2021 yılının başından beri, kripto dünyası birçok insanın odak noktası haline gelmiş durumda. Kültür-sanat endüstrisi de popülerleşen bu dünyanın etkilerini derinden hisseden alanlardan biri. Müzik sektörünün parametrelerini birçok açıdan dönüştürme potansiyeline sahip olan NFT kültürünün gelişimini heyecanla izliyoruz!

Son birkaç haftadır müzik basınında ve çevrim içi ortamlarda Kings of Leon’un bütün bir albümünü Ethereum blockchain aracılığıyla NFT, ya da değiştirilemez/non-fungible token olarak yayımlaması üzerine oluşan heyecan dalgasını fark etmiş olabilirsiniz. Türkiye dans müziği çevresinde benzer etkiler yaratan heyecan verici bir girişime de Future Forward Music'in 44 sanatçıya ait 40 yeni müzik çalışmasından oluşan “The Void” derleme albümünü NFT mecrasında görücüye çıkarmasıyla şahit olmuştuk.

Ancak Kanadalı saygın prodüktör, DJ ve müzisyen Clarian’ın, Kings of Leon’un albümünden bir gün önce, “Whale Shark” isimli albümünü nadir ve tek seferlik bir NFT olarak açık arttırmaya koymasıyla resmi olarak bu formatta yeni albümünü yayınlayan ilk müzik sanatçısı olması medyada fazla yer bulmadı. Clarian, albümüne verdiği isimde 3LAU'dan ve dünyada en fazla NFT’ye sahip olduğu düşünülen koleksiyoncunun takma adı olan WhaleShark’tan esinlendi.

Bundan önce, diğer müzisyenler piyasadaki çeşitli formların içinde sıkışıp kalmıştı. Jacques Greene, “Promise” adlı teklisinin yayın haklarını NFT olarak açık arttırmaya çıkardı ve bu eseri 7ETH’ye satıldı (şu anda 14.497 $ / 118.407 TL’ye eş değer). Disclosure, Twitch üzerinden canlı yayındayken sıfırdan “live” bir şekilde bir şarkı yarattı ve sonrasında hemen NFT olarak satılması için blockchain mecrasına aktarımını yaptı. Grimes, müziğe göre ayarlanmış resimler ve kısa videolar da içeren bir dijital sanat eseri serisini 6 milyon dolara yakın bir fiyata sattı. En dikkat çekici şey ise, 3LAU'nun “Ultraviolet” albümünün üçüncü yıl dönümü vesilesiyle, albümün platin kaplı plak versiyonu ve yayınlanmamış müziğe erişim gibi ödüller vererek 33 NFT’lik açık arttırmayla kripto satışlardan 11.6 milyon doların üzerinde gelir elde etmesiyle yaşanmıştı.

Medyada bu kadar yer verilmesi üzerine birçok insanın aklında sorular oluştu: NFT nedir? Ve elektronik müzik endüstrisi için bu yeni teknolojik gelişme neden önemli?

NFT’ler, müzisyenlerin çalışmalarının çıktıları ve fiyatlandırması gibi konularda daha çok kontrol sahibi olmasını sağlıyor ve müzik yayın platformları, konser organizatörleri gibi üçüncü taraflara bağımlı olmadan müzisyenler ve hayranları arasında doğrudan bir gelir akışı olanağı sunuyor. Bu gelişmeler müzisyenler için devrim niteliğinde olabilir; kaydedilmiş müzik satışlarındaki düşüşle birlikte, birçok sanatçının asıl gelir kaynağı olarak turneye çıkmaya bağımlı hale geldiği bir süreçte ortaya çıkan pandemi koşullarında NFT’lerin yükselmesi muhtemelen bir tesadüf değil. Ancak NFT’ler konusunda dikkatli olunması gereken bazı konular var, buna çevreye verdikleri ciddi hasarlara yönelik eleştiriler de dahil, Ethereum bunlara bir çözüm bulmak için çalışmalara başladı. Savunuculara göre, Tesla, PayPal, Michael Saylor ve Marc Cuban gibi kurumsal yatırımcıların katılımının artmasıyla birlikte kriptonun üzerindeki gizem perdesi kalkıyor ve ana akımda yer bulmaya başlıyor. Yapılan araştırmalar, rekor kıran yüksek karma oranlarına (hash rate) rağmen, kripto evreninin enerji tüketimini süratli şekilde düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca önümüzdeki beş yıl içerisinde kârlılığı korumak ve artırmak için, kripto evreni alternatif çevre dostu ve karbon nötr enerji çözümleri (hidroelektrik, güneş enerjisi, vb.) arıyor; bunlar aynı zamanda daha iyi madencilik uygulamaları geliştirmeyi ve Kanada, İsviçre gibi ülkelerde yeni yatırımlar yapmayı da içeriyor.

NFT’lerin yalnızca birkaç yüksek profilli kazananın kar elde ettiği bir balon olabileceği gibi başka endişeler de var. Etkinlikler ve müzik satışı yapan dükkanlar gibi üçüncü tarafları sanatçı-hayran ilişkisinden çıkarma argümanının, toplulukların ve mekanların sıklıkla harekete geçirebildiği müzikal değişim ve dönüşümler üzerinde zararlı etkileri olacağına dair çeşitli endişeler de mevcut.

Kendi başına başarılı bir sanatçı olmasının yanı sıra, Tiga, Felix Da Housecat, Visionquest gibi hem yeraltı hem de Grammy adaylığı olan sanatçılarla mühendis ve yapımcı olarak da çalışan Clarian, “Whale Shark” açık arttırması devam ederken, NFT’lerin müzisyenler için yaratabileceği olanaklar konusunda iyimser düşünüyor. Clarian, NFT’ler, blockchain ve bu yeni teknolojinin oyunun kurallarını değiştiren potansiyeline ilişkin düşüncelerine yönelik Mixmag okurları için bir kılavuz kaleme aldı. Aşağıda okuyabilirsiniz.

NFT’LER NEDİR?

NFT, “non-fungible token”, değiştirilemez token anlamına gelir. Bunlar eşsiz ve toplanabilir dijital ögelerdir, yarattığınız hiçbir dijital materyal birbirinin birebir aynısı olamaz. “Fungible” aslında sadece para anlamına gelir veya daha da fazlası, serbestçe değiştirilebilen veya yeri doldurulabilir bir şeydir. Bunu daha iyi anlamak için “non-fungible” kavramına bakalım. Bir tablo veya değerli bir sanat eseri gibi, eşsiz ve yeri doldurulamaz bir şeydir.

NFT’leri son derece sınırlı sayıda üretilmiş plaklar gibi düşünebilirsiniz. Bir NFT’nin yalnızca bir özel kopyası vardır. Daha sonra kolayca özelleştirebileceğiniz ve istediğiniz fiyata satabileceğiniz benzersiz yerleşik özelliklere sahip olabilirler. Sizin sanatınız, sizin dünyanız, sizin kurallarınız, sizin değer belirlemeleriniz!

Bu tür yerleşik özellikler, müzik içeriği, özel sanat eserleri, nadir resimler ve dijital veri dosyaları, yayın sözleşmeleri, reklam müziği hakları ve daha fazlasını içerebilir.

NFT’ler yok edilemez/tahrip edilemez çünkü içerisindeki veri ethereum blockchain aracılığıyla “akıllı sözleşmeler”de (smart contacts) saklanır. Ethereum, merkezî olmayan, popüler bir blockchain platformudur. Akıllı Sözleşmeler, bir aracı ile çalışmanın genel giderleri ve riskleri olmadan, şeffaf ve verimli bir şekilde, para veya değerli herhangi bir şeyi takas etmenize olanak tanır. Bu nedenle hiçbir token yok edilemez, silinemez veya kopyalanamaz.

Akıllı sözleşmeler, NFT’lerin şu anki düzenlenmesinde kendi kendini yürüten sözleşmeler veya temelde bilgisayar kodundan oluşan, merkezi olmayan sanal bir defterde veri ve bilgi depolayan dijital sözleşmeler olarak işlev görür.

NFT'ler aynı zamanda doğrulanabilir materyallerdir, yani dijital sanat eserleri gibi geçmiş sahiplik verilerini orijinal içerik üreticisine kadar takip edebilirsiniz. Yan not olarak şunu söyleyebiliriz, Wu-Tang Clan, 2015 albümleri “Once Upon A Time In Shaolin” ile birlikte bu konsepte analog formatta olsa da öncülük etti. Albümün yalnızca bir kopyası oluşturuldu ve bu bir açık artırmada tek bir kişiye satıldı ve o zamana kadar satılan en pahalı müzik çalışmasıydı.

NFT’ler Ethereum yazılım programında bulunduğu için, bu onların merkezi olmadığı anlamına gelir. Bu, müziğinizin ve sanatınızın, teknoloji CEO’ları veya şüpheli hükümetler gibi herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmediği anlamına gelir.

Bu da sıklıkla sanatçılara adil bir pay ödemeyen plak şirketleriyle veya yayın hizmetleriyle herhangi bir kârı paylaşmak zorunda olmamanız demek. Otomatik botlar tarafından değerlendirilmek zorunda değilsiniz. Herhangi bir dijital otorite tarafından itilip kakılmanıza gerek yok – tüm sanatçılar çalışmalarını sunmak, paylaşmak ve değer biçmek açısından eşit olanaklara sahip.

MÜZİK ENDÜSTRİSİNDEKİ NFT’LER NELERDİR?

Basitçe açıklayacak olursak: Spotify, Bandcamp vs. yerleşik satış/dinleme pazarlarına ek olarak, müziğinizi NFT olarak yayınlayabilirsiniz. Bu NFT’lerin başka bir güzelliğidir, birçok şekilde ortaya konabilirler ve yalnızca, tamamen tek bir kişiye ait olmak zorunda değildir.

Diyelim ki gelecek vaat eden bir sanatçısınız ve yepyeni albümünüzü dünyaya tanıtmak üzeresiniz. Albümünüzü tamamıyla içeren, temsil eden ve böylelikle bir koleksiyon parçası haline gelen özel bir NFT yaratabilirsiniz. Artık bu albüm, sadece tek gerçek sahibinin alabileceği çok özel içeriklere sahip olabilir. Örneğin, albümden satışınızın bir kısmını kalıcı olarak alabilirler, veya gizli bir şarkı alabilirler, veya gösterilerinizde özel sahne arkası erişimi alabilirler… Hangi özellikleri dahil edeceğinize siz karar verirsiniz ve bunu ayarlamak kolaydır (daha fazlası aşağıda).

SANATÇI BUNDAN NASIL YARARLANIR?

Öncelikle Rarible, Foundation veya OpenSea gibi platformlarda, albüm açık artırması ayarlayarak para kazanırsınız, böylece takipçileriniz koleksiyonunuza teklif verebilir. Bu albümden bir parçanızın bir hit haline geldiğini, koleksiyonunuzu satın alan ve sizi destekleyen şanslı hayranınızın, başarınızdan ve bu ayrıcalıkla gelen tüm faydalardan yararlandığını hayal edin.

Ayrıca NFT’niz her yeniden satıldığında sözleşmeye belirli bir yüzde ekleyerek yeniden satışlardan da para kazanabilirsiniz. Diyelim ki albümünüzü temsil eden NFT’niz büyük bir hit oldu ve milyonlarca dolara satıldı, bu işlemlerin gerçekleştiği her seferde sanatçı ödeme almaya devam edebilir.

KOLEKSİYONCU BUNDAN NASIL YARARLANIR?

Koleksiyoncular favori sanatçılarını, Patreon gibi diğer hizmetlerin ve üçüncü kişinin ortadan kalkmasıyla, daha büyük, daha kişisel ve doğrudan bir şekilde destekleyebilirler. Ayrıca sanat alanında bir yatırımcı olma potansiyeline de sahiplerdir. Yani sanatçı beklenmedik bir hızda çıkış gösterip popülerleşirse, koleksiyonlarının değeri de aynı oranda artış gösterir. Bu heyecan verici bir yatırım fırsatı ve aynı zamanda bir destek gösterisi haline geliyor.

NASIL KURULUR?

Artık müziğinizi blockchain mecrasına aktarmak oldukça kolay. Aslında, biraz Ether’e (ETH) sahip olduğunuzda, müziğinize dakikalar içerisinde değer biçebilir ve toplanabilir bir NFT’ye dönüştürebilirsiniz. Ether, Ethereum platformu için kullanılan para birimidir.

NFT ALBÜMÜNÜZ, KISAÇALARINIZ YA DA PARÇANIZI ÇIKARMAK İÇİN BEŞ ADIM

1. Yapmanız gereken ilk şey, ücretsiz ve güvenli bir kripto cüzdanı almak. Bu dijital cüzdan Ether’inizi saklayabileceğiniz yerdir, böylece işiniz için ödeme aldığınızda bunu cüzdanınızda tutabilir veya paraya ihtiyacınız olduğunda dolar, euro ve Türk lirası gibi istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz.

2. Kripto cüzdanınızı elde ettikten sonra, Binance, Gemini veya Kraken gibi bölgenize ücretsiz olarak hizmet sunan herhangi bir açık borsada hesap oluşturabilir ve oradan biraz Ether satın alabilirsiniz.

3. Tamamen hazırlandıktan ve biraz Ether satın aldıktan sonra, cüzdanınıza geri aktarın, işte bu kadar. Artık müziğinizi zincirlerinden çıkarmaya hazırsınız!

4. Buradan, OpenSea, Foundation veya Rarible gibi her türden sayısız NFT’nin satıldığı en popüler platformlardan herhangi birine gidebilir, böylece müzik çalışmanızı açık artırmaya çıkarıp şartlar, koşullar ve fiyat dahil akla gelecek tüm ayarlamaları kolayca yapabilirsiniz.

5. İlgili ayarlamaları yapmak ve ilk NFT’nizi blockchain'e aktarmak için söz konusu platformlardaki talimatları izleyin.

BU NEDEN ÖNEMLİ?

Belli bir merkeze bağlı olmayan NFT’ler, müzik endüstrisinin ihtiyacı olan daha iyi ve daha parlak bir dijital geleceği temsil ediyor. Müzik dinleme platformları ve destek hizmetleri, sanatçıların çalışmalarını küresel olarak paylaşma ve dünyanın her yerinden insanlara favori sanatçılarını destekleme yolları sunma konusunda harikalar yaratsa da bu hizmetler genellikle sanatın kendisi için kabul edilebilir bir değer getirisi sağlama noktasında başarısız oluyor.

Gelecek raver’larımız, duş şarkıcılarımız, metro gezginlerimiz ve gezegenin her yerindeki tüm dinleyicilerimiz için daha iyi bir dünya yaratmak amacıyla kaliteli işleri sürdürmeye ve tanıtmaya devam etmeliyiz. NFT’ler süregelen bu soruna çözüm sağlamaya yardımcı oluyor. NFT’ler, sosyal medya ve dinleme platformlarındaki algoritmalarca yaratılan illüzyonun yapılan işin kalitesine ağır bastığı değer döngüsünü yeniden düzene sokabilir.

༺༻

Clarian’ın “Whale Shark” isimli yeni NFT albümüne ve Future Forward Music'in NFT mecrasında yer vererek dünyada bir ilke imza attığı 40 parçalık derleme albümü “The Void”a aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Clarian - “Whale Shark”
Future Forward Music - “The Void”

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Yazı: Su Odabaş

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...