Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının %90 etkili olduğu açıklandı
İlaç şirketlerinden yapılan açıklamada aşının son aşamasının başarılı olduğunu belirtilerek en az yüzde 90 oranında etkili olduğu duyuruldu
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve yöneticileri arasında Türk bilim insanlarının bulunduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşı adayından olmulu haber geldi. Yapılan açıklamaya göre aşı adayı, koronavirüsü önlemede en az %90 etkili.
Üçüncü aşamadaki klinik çalışmadan elde edilen bulgular, bağımsız çalışan bir veri izleme komitesi tarafından icra edilen ara etkililik analizine dayanıyor. Söz konusu komite, araştırmalara katılım gösterenlerin güvenliğini sağlamak amacıyla ABD'deki klinik deneyleri denetliyor.
Gelişme hakkında değerlendirmede bulunan Pfizer yönetim kurulu başkanı Albert Bourla, “Bilim ve insanlık için harika bir gün” dedi. İlaç şirketinin internet sitesinde yayımlanan basın bülteninde ise “Üçüncü aşamadaki koronavirüs aşı deneyimizin ilk sonuçları, aşı adayımızın hastalığı önleme kabiliyetine yönelik ilk kanıtı ortaya koydu” notu düşüldü.
BioNTech'in kurucularından biri ve CEO'su olan Prof. Uğur Şahin de emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, “İnovasyon, bilim ve küresel iş birliği çabalarının zaferiyle karşı karşıyayız. İkinci dalganın ortasındayken ve pek çoğumuz karantina altındayken, ulaştığımız bu dönüm noktasının pandemiyi sona erdirme ve normalleşme yolunda ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavrıyoruz” diye konuştu.
BNT162b2 ismi verilen aşı adayının 3. faz klinik denemelerine 27 Temmuz’da başlanmıştı. Şimdiye dek 43 bini aşkın kişinin katıldığı deneme süreci, daha net verilerin ortaya çıkacağı son analize kadar devam edecek.
Köln'deki Ford fabrikasında çalışan Türkiye göçmeni bir ailenin oğlu olan Prof. Dr. Uğur Şahin'in CEO'su olduğu BioNTech’in yönetim kurulunda eşi Dr. Özlem Türeci de aktif rol oynuyor.
BionTech’in strateji başkanı Ryan Richardson, aşının fiyatlandırmasıyla ilgili olarak, “İnovasyonun sermaye ve yatırım gerektirdiğini kabul eden dengeli bir yol haritası izlemeye gayret gösterdik, bu nedenle aşımızı içinde bulunduğumuz piyasa oranlarının çok altında fiyatlandırmayı planlıyoruz. Depolama ve dağıtım gibi nedenlerden dolayı dünyanın farklı noktalarında farklı fiyatlandırmalar olabilir. 2021'in sonunda tüm dünyaya 1.3 milyar doz aşı tedarik etme hedefinde ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.
Pfizer, Temmuz ayında ABD hükümetiyle 100 milyon doz aşı karşılığında 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Bu da iki doz halinde uygulanan aşının ABD’deki fiyatının yaklaşık 39 dolara (yaklaşık 328 TL) veya doz başı fiyatının 19,5 dolara (yaklaşık 160 TL) karşılık geleceği anlamına geliyor.
İlginizi çekebilir:
Avrupa’nın önde gelen pazarlarında kulüpler yok olmanın eşiğinde
Restart-19 simülasyonu sonucu: ‘Pandemide etkinlik yapılabilir’
Daha az telif şartıyla Spotify’ın önerilen şarkılar algoritmasında öncelik kazanılabilecek
#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.