Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Türkiye’de aşısızlara PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

81 il valiliğine gönderilen genelgede, yaklaşık 30 haftadır uygulamada olan gece yarısı müzik yasağıyla ilgili herhangi bir güncellemeye yer verilmedi

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: GETTY IMAGES
  • 15 Ocak 2022
Türkiye’de aşısızlara PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

İçişleri Bakanlığı'nca 81 ilin valiliklerine gönderilen genelge ile aşısız kişiler için PCR testi zorunluluğu uygulaması sona erdi. Testi zorunlu kılan uygulama, 6 Eylül 2021 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı’nın değerlendirmeleri doğrultusunda alınan kararların yer verildiği genelgede, aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden; uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerden önce; konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce; Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personelin (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.); tüm kamu ve özel iş yerleri çalışanlarının; kamu ve özel kurum tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişilerin, 15 Ocak 2022 tarihi itibarıyla PCR testi ile tarama yaptırmasına gerek olmadığı kararlaştırıldı.

Pandemi krizi baş gösterdiğinden bu yana kuzey yarım küredeki birçok ülke gibi Türkiye de kulüplerin açık olduğu ve etkinliklerin yoğun geçtiği ilk kış sezonunu yaşıyor. Aşısızlar ve aşı sürecini tamamlamayanlar için etkinliklere katılmadan önce test zorunluluğu kaldırılmış olsa da, bu süreçte düzenli test olmayı sürdürmek, koronavirüsün yayılımıyla ilgili gece hayatının günah keçisi ilan edilmesinin önüne set çeken etkili bir kişisel sorumluluk olmaya devam edecek.

Tüm bunlar yaşanırken, koronavirüsle mücadele gerekçe gösterilerek ülke çapında yaklaşık 30 haftadır süren gece yarısı müzik yasakları hâlâ devam ediyor. Üstelik, valilikler bünyesindeki İl Umumî Hıfzıssıhha Kurullarınca müzik ve eğlence sektörüne idarî para cezaları ve adlî işlem uyarılarıyla ayrı koldan baskı uygulanmaya devam ediyor. Bunun en son örneği, 7 Ocak 2022 tarihinde Eskişehir İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu’nun 00:00’dan sonra yapılan müzik etkinliklerine il genelinde yasaklama getiren kararı olmuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın aşısızlar ve aşı sürecini tamamlamayanlar için test zorunluluğunu ortadan kaldıran kararı sonrası gözler koronavirüsle mücadele gerekçe gösterilerek yaklaşık 30 haftadır uygulanan ve son olarak Eskişehir örneğinde karşımıza çıktığı gibi spesifikleştirilen gece yarısı müzik yasaklarına çevrilmiş durumda. Müzik ve eğlence endüstrisi, normalleşme adımları sonrası sektörde halen etkisini sürdüren gri alanların bir an önce ortadan kaldırılmasını bekliyor.

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...