Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yatarken dinlenen müzik türleri ve uykuya etkileri

The Sleep Judge’ın yaptığı ankette çarpıcı sonuçlar var

  • MIXMAG TURKEY | İLLÜSTRASYON: GREG CLARKE
  • 6 Nisan 2021
Yatarken dinlenen müzik türleri ve uykuya etkileri

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

İnsanların uyku deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan yazı ve paylaşımlarıyla bilinen ABD merkezli platform The Sleep Judge, uyumadan önce yatakta dinlenen müzik türleri ve dinlenen müziklerin uyku deneyimi üzerindeki etkileriyle ilgili anket yaptı.

Yaşları 22 ila 61 arasında değişen 1.063 kişiyle yapılan ankette dans/elektronik müzikle ilgili dikkat çekici ayrıntılar göze çarpıyor. Buna göre katılımcıların %14’ünün uyku öncesi dinlediği favori müzik türü elektronik müzik.

Ancak yatmadan önce elektronik müzik dinleyen katılımcıların uyku kalitesiyle ilgili olumsuz sayılabilecek bir gösterge var; söz konusu katılımcıların %54’ü rahat bir uyku deneyimlemediğini, %57’si de uykusundan memnun kalmadığını belirtti. Bahsi geçen %54’lük oranla elektronik müzik, rahat uyku deneyimleyememe ile ilgili verilen en yüksek orana sahip tür oldu. Disco müziği dinleyenler %77’lik rahat uyku oranıyla zirvede yer alırken, klasik müziğin oranı %73.

Katılımcıların tümü arasındaki %67’lik oran, genel anlamda herhangi bir türde müzik dinlemenin rahat bir uykuyu beraberinde getirdiğini paylaştı. En popüler 5 müzik türü ise pop, klasik rock, hafif müzik, klasik müzik ve alternatif müzik şeklinde sıralandı.

Uyku öncesi müzik dinleme alışkanlığının rüyalara ve duygusal durumlara etkisi de anket sonuçlarına yansıyan bir diğer unsur. Katılımcıların üçte biri rüyasında konsere katıldığını, dörtte biri de bir konserde performans sergilediğini rüyasında gördüğünü belirtti. Sıkı durun! Ankette rüyalarla ilgili şaşkınlık yaratıcı bir başka sonuca daha rastlandı. Ankete katılanların %19’u, rüyasında bir müzisyenle “romantik bir buluşmada” beraber olduğunu paylaştı.

Öte yandan, müzik dinlemenin rahatlama duygusu oluşturduğunu söyleyenler %87, stresi azalttığını söyleyenler %80, uykuya dalmayı kolaylaştırdığını belirtenler %65’lik kesimi oluşturuyor. Ankete katılım gösterenlerin %98’i, bu faydalı etkilerin en az birini deneyimlemiş.

Sonuçların tamamı için bu sayfayı ziyaret edin.

Komutan Logar'ın hologram dans makinesi için birebir parçalardan oluşan yeni bir çalma listesi oluşturduk.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...