Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yeni yıla yaklaşırken farklı ülkelerdeki COVID-19 uygulamalarına bakış

Sınırlamalar dünyanın pek çok ülkesinde elektronik müzik sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 19 Aralık 2021
Yeni yıla yaklaşırken farklı ülkelerdeki COVID-19 uygulamalarına bakış

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Son haftalarda dünyanın pek çok bölgesinde yeni kısıtlama tedbirlerine yol açan koronavirüs varyantı Omicron, yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız günlerden geçerken etkinlik endüstrisini küresel çapta etkilemeye devam ediyor. Türkiye’de şu an aşı olmak ya da negatif test sonucu göstermek; konser, kulüp ve etkinlik alanlarına giriş için yeterli olsa da dünyanın farklı noktalarına farklı uygulamalar sürekli değişen şekilde karşımıza çıkıyor. Radikal ve hızlı iyileşmeler olmadıkça, ülkelerin şu an yürürlükte olan uygulamaları yeni yıl gecesinde de geçerli olacak gibi görünüyor. Gelin belli başlı bazı ülkelerde son durumlar ne şekilde birlikte görelim.

Hollanda

Hollanda yeni haftaya yarın yürülüğe girip 14 Ocak’ta sona erecek yeni bir kapanma dönemiyle başlayacak. Tüm etkinliklerin yasaklanacağı sert kısıtlama sürecinde bar, pub ve restoranlar da kapalı olacak.

Almanya

Berlin’de kulüpler açık olsa da bir süredir içeride ‘dans etme yasağı’ oldukça tepki toplamış durumda. Kentte pandemi sürecinin belirli aşamalarında test etkinlikleri düzenleyen ve Berlin kulüplerinin kültürel statü kazanmasına öncülük eden Berlin Kulüp Komisyonu, şu an uygulanmakta olan dans yasağının kaldırılmasını ve bunun yerine kulüplere girişlerde zorunlu PCR testi yaptırılmasını öneriyor. Komisyon başkanı Pamela Schobess, “Uzun vadeli çözümler üretilmesini bekliyoruz, her yeni dalgada kültürel hayatın durma noktasına gelmesiyle bu iş çözülmüyor. PCR testlerinin bu noktada ihtiyacımız olan güvenliği sağlayacağı göz önüne alınmalı” sözleriyle yaşananlara tepkili.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta aşılamanın etkin şekilde uygulanıp vaka oranlarının büyük oranda düşürülmesi, birkaç aydır sektörde canlanmayı beraberinde getirmişti ancak ülke, Omicron varyantı nedeniyle geçtiğimiz günlerde pandemi başlangıcından bu yana en yüksek vaka oranlarını kaydetti. Bu nedenle İngiltere, B planı olarak adlandırdığı yeni bir sürece girerek etkinliklere katılım öncesi tam aşılanmış olma ya da negatif test sonucu gösterme zorunluluğunu uygulamaya geçirdi. Londra’da Printworks, The Drumsheds, Corsica Studios ve The Carpet Shop, Manchester’da SOUP, Edinburgh’da Royal Highland Centre gibi kulüp ve mekanlar bu hafta sonu gerçekleşmesi planlanan etkinliklerini iptal etti.

Öte yandan, Galler hükümeti 27 Aralık’tan itibaren yeni kısıtlama tedbirlerini hayata geçireceğini duyurdu.

Fransa

Geçtiğimiz haftadan bu yana gece kulüplerinin kapalı olduğu ülke, aralarında Birleşik Krallık vatandaşlarının da olduğu bazı ülkelerden Fransa’ya girişlere sınırlama getirdiğini duyurdu.

Avusturya

Koronavirüsün dördüncü dalgasına en erken reaksiyon gösteren Avrupa ülkesi Avusturya olmuştu. Kasım ayındaki kapanmada kulüpler kapatılmış, kapanma süreci 12 Aralık’a kadar sürmüştü. 12 Aralık’ta kısıtlamaların hafifletildiği yeni süreçte kapalı alanlarda düzenlenen etkinliklerine izin verilse de oturmalı düzende 2000 kişiye kadar, oturmalı olmayan düzende ise 25 kişiye kadar ziyaretçiye izin verilmesi, büyük yeni yıl partilerinin önündeki en büyük engel olacak.

Belçika

Ülkede 22 Kasım’da en yüksek oranda koronavirüs vakası tespit edilmesinin ardından 27 Kasım’daki kısıtlama tedbirleri kapsamında kulüpler kapatıldı. Yalnızca açık alandaki etkinliklere izin verilen Belçika’da kapalı alan etkinliklerindeki yasaklardan spor müsabakaları muaf tutuluyor.

Polonya

Gece kulüpleri 15 Aralık’tan bu yana Polonya’da kapalı. Yeni yıl gecesi 100 kişiye kadar maksimum kapasiteyle ve sadece aşı pasaportuna sahip kişilerin giriş yapacağı şekilde açılması gündemde ancak durum henüz netleşmedi.

İsviçre

20 Aralık’tan itibaren yeni tedbirleri hayata geçireceğini duyuran İsviçre hükümeti, kulüp ve diğer kapalı alanlardaki etkinliklere girişlerde 2G+ adını verdiği yeni planı devreye sokacak. Buna göre etkinliklere girişlerde katılımcıların aşıları tam, dört ay içinde hastalığı atlatmış ya da dört aydan önce hastalığı atlatanlar için negatif test sonucuna sahip olmaları gerekiyor.

Çekya

Rekor kıran vaka oranlarının ardından Çekya 26 Kasım’da 30 gün süreli “acil durum” ilan etmişti. Bu tarihe kadar gece kulüpleri, bar ve restoranlar akşam 10’a kadar açık kalabiliyor olacak. Söz konusu bir aylık süre dolduğunda ne gibi gelişmeler yaşanacağı şimdilik netlik kazanmış değil.

Danimarka

8 Aralık’a kadar kulüplere aşı pasaportu ile giriş mümkündü ancak söz konusu tarihte Omicron tehdidi gerekçe gösterilerek barların ve kulüplerin gece yarısına kadar hizmet verebildiği, etkinliklere katılımın ise maksimum 50 kişiyle sınırlandırıldığı yeni tedbirler açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri

New York’un önemli buluşma noktalarından Bossa Nova Civic Club ve Jupiter Disco, bu hafta sonu gerçekleşmesi planlanan etkinliklerini iptal ederek kapandı. Eyalette halihazırda kapalı mekanlara girişte tek aşı olmak yeterli, eğlence sektörü işleyişini sürdürüyor ancak belediye başkanı Bill de Blasio’nun duyurduğu yeni tedbirler uyarınca 27 Aralık’tan itibaren katılımcıların tam aşılanmış olduklarını belgelemeleri gerekecek.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...