Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

​Birleşik Krallık parlamentosu resmî müzik dinleme platformlarının müzisyenler ve plak şirketleri üzerindeki ekonomik etkisini araştıracak

Parlamento bünyesindeki komite 16 Kasım’a kadar endüstri bileşenlerinden kendi perspektiflerini aktaracağı geri bildirimlerini bekliyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 6 Kasım 2020
​Birleşik Krallık parlamentosu resmî müzik dinleme platformlarının müzisyenler ve plak şirketleri üzerindeki ekonomik etkisini araştıracak

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Birleşik Krallık parlamentosu bu ay resmî müzik dinleme platformlarının müzisyenler ve plak şirketleri üzerindeki ekonomik etkisini araştıracak.

Parlamento bünyesindeki Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi (DCMS); Spotify, Apple Music, Amazon Music ve Google Play gibi global müzik dinleme platformlarının iş modellerini inceleyerek fikrî mülkiyet ve telif haklarındaki uygulamaların müzik endüstrisi için sürdürülebilir kılınmasına yönelik çalışma yürütmeye başlayacak.

Parlamentonun ilgili tahkikatı hakkında internet sitesinde yaptığı açıklamada, “2019 yılında Birleşik Krallık’ta söz konusu müzik dinleme platformlarında 114 milyar dinleme ile birlikte 1 milyar sterlinlik bir gelir yaratıldı. Ancak ortaya çıkan gelirin yalnızca %13’ü sanatçılara aktarıldı” vurgusu yapıldı.

Komite; müzik endüstrisinde uzman profesyonellerin, sanatçıların, plak şirketlerinin ve diğer endüstri bileşenlerinin araştırma konusu sorulara cevap vererek görüş ve önerilerini iletebilecekleri bir form yayınladı. Komite üyeleri, sektörden aşağıda sorulara cevap bekliyor:

▪ Müzik dinleme hizmetini sunan platformların baskın iş modelleri nelerdir?

▪ Çalma listelerinde ve müzik dinleme deneyiminde algoritmik kürasyon gibi yeni özellikler tüketici alışkanlıklarını ve tüketicilerin zevklerini etkiledi mi?

▪ Global müzik dinleme platformlarının uzun vadeli egemenliğinin sanatçılar, plak şirketleri ve plak dükkanları gibi sektör bileşenleri üzerindeki ekonomik yansımaları neler?

▪ Hükümet, sektörü müzik korsancılığı gibi yan etkilerden nasıl koruyabilir? Ülke çapında geçerli olacak belirli bir telif yönetmeliğine ihtiyaç var mı?

▪ Uygulanabilir alternatif iş modelleri var mı? Daha eşitlikçi iş modelleri için politika nasıl çözümler yaratabilir?

İçinde bulunduğumuz küresel dünyada Birleşik Krallık gibi müzik endüstrisine yön veren bir ülkedeki mevzuat, uluslararası iş birlikleri nedeniyle Türkiye dahil dünyanın her noktasındaki endüstri bileşenlerini dolaylı da olsa ilgilendiriyor. Türkiye saatiyle 16 Kasım saat 21:00’a kadar sorulara cevaplarınızı bu bağlantıyı kullanarak iletebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...