Günlük vaka sayıları 1.000’in altına geriledi
Toplu taşımada maske zorunluluğu kaldırılırken, gece yarısı müzik yasağı uygulamasıyla ilgili hiçbir güncelleme bilgisine yer verilmedi
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Mayıs Pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, vaka sayılarının üç gün arka arkaya 1.000’in altında seyrettiğini belirterek, toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını kamuoyuyla paylaştı. Maske zorunluluğunun yalnızca hastaneler hariç olmak üzere mecburi olmaktan çıktığını sözlerine ekleyen Koca, halen uygulanmakta olan gece yarısı müzik yasaklarının durumuyla ilgili bir değerlendirmede bulunmadı.
Vaka sayıları arka arkaya üç gün 1.000’in altında gerçekleşti. Toplu taşıma araçlarında maskeleri istersek çıkarabiliriz. Yol maskesiz daha kısa!
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) May 29, 2022
İçişleri Bakanlığı'nın 27 Nisan 2022 tarihli maske kullanımıyla ilgili genelgesinde, COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarının kapalı alanlarında maske kullanımı zorunluluğunun günlük vaka sayısı 1.000’in altına düşene kadar devam edeceği belirtilmişti.
Pandemiyle mücadele tedbirlerinin sosyal hayatı kısıtlayıcı etkilerinde günlük vaka sayılarının 1.000’in altına düşmesiyle kritik bir eşik aşılmış oldu. Ancak son olarak 10 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı'nın bir diğer genelgesinde bir saatlik uzatma ile 01:00’a çekilen gece yarısı müzik yasağı, olumlu yönde seyreden günlük vaka sayısı düşüş grafiğinden nasibini alamadı.
Türkiye hükümetinin normalleşme adımlarında sosyal ve gündelik hayatı lunapark, düğün, spor salonu, alışveriş merkezleri, toplu taşıma yolculuğu ve halı saha aktiviteleri gibi sınırlı çerçevede ele alan yaklaşımı uzunca süredir eleştirilerin hedefinde. Türkiye, müziğin ötekileştirildiği normalleşme sürecini 21 Haziran 2021’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında müzik etkinlikleriyle ilgili saat sınırını açıklarken "Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok" şeklindeki sözleriyle yaşamaya başlamıştı. Devamındaki kısıtlama hafifletici diğer kararlarda, 10 Mayıs 2022’deki son güncelleme kararına kadar müzik etkinliklerinin saat sınırıyla ilgili kamuoyuna herhangi bir bilgi aktarımı yapılmamıştı.
Günlük vaka sayılarının 1.000’in altına düşmesiyle, gündelik yaşamımızda pandemi başlangıcından bu yana en öncelikli tedbirlerin başında gelen toplu taşıma araçlarında maske kullanımı bir zorunluluk olmaktan çıkmışken, şimdi yapılması gereken, müzik etkinliklerinde saat sınırlamasının da tamamen ortadan kalkması için sesimizi olabildiğince güçlü şekilde yetkililere duyurmak, baskıyı olabildiğince artırmak.
İlginizi çekebilir:
Toplu etkinlikler alışverişe gitmekten daha riskli değil
Pandemi sonrası yeni bir ‘çılgın 20’ler’ dönemi bizi mi bekliyor
Restart-19 simülasyonu sonucu: ‘Pandemide etkinlik yapılabilir’
İspanya’daki 5.000 kişilik test konserinde enfeksiyon yayılım riskine rastlanmadı
#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.