Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

İrlanda hükümetinden sanatçılara ‘temel gelir’ atılımı

Sanat ve Kültür Bakanı Catherine Martin ayrıca “elektronik müziği de destekleme” niyetinde olduklarını özellikle vurguladı

  • MIXMAG TURKEY
  • 8 Ocak 2022
İrlanda hükümetinden sanatçılara ‘temel gelir’ atılımı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

İrlanda hükümeti, önümüzdeki üç yıl boyunca müzisyen, oyuncu ve eğlence sektöründe yaratıcı iş kollarında çalışan sanatçılara temel gelir ödemesi yapılacağını deklare etti.

Söz konusu atılım, yaratıcı endüstrilerde mesleklerini icra eden sanatçılara haftalık bazda ücret ödemesi yapılmasına yönelik bir model ortaya koyan Sanat İçin Temel Gelir (Basic Income for the Arts) projesinin bir parçası olarak hayata geçirilecek.

Saatlik 10,50 avro üzerinden hesaplamanın ilk etapa önerildiği sistemde ödeme yapılacak kesin tutar henüz kesinleşmedi. Koronavirüs tedbirlerinin yol açtığı uzun kapanmalar nedeniyle sektörün yaşadığı sıkıntıları hafifletmek için Sanat ve Kültür Bakanı Catherine Martin öncülüğünde özel bir “Sanat ve Kültür Çalışma Grubu” oluşturuldu. Pek çok fikrin tartışıldığı çalışma grubunun temel amacı, temel gelir atılımı gibi projelerle pandeminin neden olduğu olumsuzlukları olabildiğince hızlı şekilde bertaraf etmek. Temel gelir ödemelerinden ülke genelinde 2 bin civarında sanatçının yararlanacağı tahmin ediliyor.

Bakanlık girişimleriyle projelendirilen sanat dostu destekler bununla sınırlı değil. The Irisih Times’ın haberine göre belirli kriterleri taşıyan etkinlik işletmelerine de maddi yardım yapılacak. Gece açık olan bazı işletmelere etkinlik organize etmeleri için 10 bin avro nakit yardımı sunulacak.

Bakan Catherine Martin, hayata geçirmeye hazırlandıkları adım ile ilgili şunları söyledi: “Elbette bunlar mevcut koronavrüs tedbirleri sona erdikten sonra uygulamaya konacak. Pandeminin sanat ve eğlence sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini iki taraflı bir bakış açısıyla gidermeye çalışacağız; bir yandan gece hayatı ekonomisindeki istihdamın ve iş hacminin artışını destekleyeceğiz, öte yandan yenilikçi girişimlere katkı sunacağız. Şiir yarışmalarına, lokal tiyatro gruplarına, klasik müziğe ve tabi ki elektronik müziğe özel önem göstereceğiz. Şu an ne kadar geride olduğumuzu düşünecek olursak Berlin’e bakılmasını öneririm, kültür orada her saat aktif. Şehrin kalp atışları neden gece yarısı durmak zorunda olsun ki…”

[Kaynak: The Irish Times]

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...