Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Norveç 30.000 kişiyi kapsayacak test etkinlikleri planlıyor

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, konserlerdeki ve evdeki enfeksiyon oranlarını karşılaştıran bir dizi test yapmayı öneriyor

  • SU ODABAŞ
  • 13 Mayıs 2021
Norveç 30.000 kişiyi kapsayacak test etkinlikleri planlıyor

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü (The Norwegian Institute of Public Health / NIPH), 30 bin kişiyi kapsayacak ve bu kişilerin yarısının konserlere katılmayacağı bir test etkinliği serisi yapmayı öneriyor.

Enstitü, Haziran ayında Oslo’da başlaması planlanan ve her birinin maksimum 5 bin katılımcı kapasitesine sahip olacağı kapalı mekan konserlerinin hazırlık aşamasında.

Hem konsere katılanlar hem de katılmayanlar, evdeki ve mekandaki enfeksiyon oranlarının karşılaştırılabilmesi için etkinlikten önce ve sonra teste tabi tutulacaklar.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün araştırma grubunu yöneten Atle Fretheim, planla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İzleyicilerin konsere kabul edilmeden önce enfeksiyon testi yaptırarak etkinliğe katılmasının, bir konsere gitmeyi, evde olmak ve televizyon seyretmek kadar güvenli hale getirip getirmediğine dair kesin bir cevap almak istiyoruz.”

Almanya, İspanya, Hollanda ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde başka test çalışmaları da sürdürülüyor.

Norveç’teki test etkinliklerinin devam edip edemeyeceği, sağlık otoritelerinden ve bölgesel tıbbi araştırma etiği komitesinden gelecek onaylara bağlı durumda.

Fretheim’a göre, Bergen Live ve Øya Festival’ı de içeren kültür bakanlığının çalışma grubu ve Norveçli Konser Organizatörleri (Konsertarrangor), gerçekleşmesi planlanan test serilerini destekliyor.

Ancak Konsertarrangor’dan Tone Østerdal, sonuçların Norveç’in yaz festival sezonunu etkileyecek kadar çabuk gelmesi hususunda şüpheye sahip.

Norveç Kültür Bakanı’nın festival katılımcı sınırlarını kısıtlamayla ilgili açıkladığı ön yönergelerin (Haziran ayına kadar 2 bin, Ağustos ayına kadar 5 bin, ve daha sonrasında 10 bin katılımcı) ardından Bergenfest, Øya, Tons of Rock, Over Oslo ve Stavernfetsivalen gibi festivaller derhal iptal edildi.

Danimarka hükümeti ise bu hafta benzer bir açıklamada bulunarak, etkinlikleri Haziran yerine Ağustos ayına kadar 2 bin katılımcıyla sınırlayacak kısıtlamaları duyurdu.

[Kaynak: IQ Mag]

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Haberin yazarı Su Odabaş'ı takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...