Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Synth teknolojisinin efsanevi ismi Dave Smith 72 yaşında hayatını kaybetti

Smith, ilk polifonik ve mikroişlemcili ticari synthesizer Prophet-5’ın mucidiydi ve MIDI teknolojisini ortaya çıkaran ekip içinde yer almıştı

  • MIXMAG TURKEY
  • 2 Haziran 2022
Synth teknolojisinin efsanevi ismi Dave Smith 72 yaşında hayatını kaybetti

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Aralarında Prophet-5 synthesizer modeli de dahil pek çok synth ekipmanının üreticisi Sequential Instruments şirketinin kurucusu, müzisyen ve mühendis Dave Smith, 72 yaşında hayata veda etti.

Elektronik müziğin gelişim evrelerinde hayati öneme sahip çalışmalarda bulunan Smith, ilk polifonik ve mikroişlemcili ticari synthesizer Prophet-5’ın geliştiricisiydi. Smith ayrıca, elektronik enstrümanlar ile kayıt ekipmanları arasındaki arayüz standardı olan MIDI protokolünün geliştirilmesinde de aktif rol üstlenen kişilerden biriydi.

Bir dönem Yamaha ve Korg ile de çeşitli ortak çalışmalarda bulunan Smith, Korg klasiği Wavestation’ın ortaya çıkmasına katkı sağlamıştı. Wavestation bir süre önce Wavestate olarak yeniden dizayn edilmişti.

Smith, 2002 yılında Dave Smith Instruments (DSI) firmasını kurdu. Söz konusu yapılanma bünyesinde ortaya çıkarılan Mopho, Tetra ve Tempest gibi davul makinesi ve synth ürünleri, analog synthesizer’ların yeniden yükselişinin kendini gösterdiği ekipmanlar arasında yerini aldı.

2016 yılında firması Sequential Instruments’ta yeniden revizyona giden Smith, Prophet-5’ın güncel geliştirmeler eklenmiş yeni versiyonunu 2020’de tekrar piyasaya sürmüştü. Sequential Instruments, 2021’de el değiştirerek Focusrite Group tarafından satın alındı.

Endüstrinin en etkin ve en yaratıcı figürlerinden biri olan Dave Smith, son olarak Oberheim şirketinin yeni polysynth modeli Oberheim OB-X8’in revizyon çalışmalarında da yer alan isimlerden biri olmuştu.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...