Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Elektronik seslerin başkahramanlarından Vangelis 79 yaşında hayatını kaybetti

Yunan müzisyen, gerek kendi müzik çalışmaları gerekse film projeleri için bestelediği müziklerle synthesizer’ların popülerleşmesinde önemli rol oynamıştı

  • MIXMAG TURKEY
  • 19 Mayıs 2022
Elektronik seslerin başkahramanlarından Vangelis 79 yaşında hayatını kaybetti

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bıçak Sırtı ve Ateş Arabaları gibi filmlerin müziklerini yapmasıyla tanınan Yunan besteci, prodüktör ve multi-enstrümantalist Vangelis, 79 yaşında yaşama veda etti.

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in gün içinde Twitter’dan paylaştığı haber, sanatçının yakınları tarafından da doğrulandı ve Vangelis'in Fransa’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gerçek adı Evángelos Odysséas Papathanassíou olan sanatçının özellikle film endüstrisinde elektronik müziğin popülerleşmesinde önemli katkıları olmuştu. 1981 yapımı Ateş Arabaları filmi için hazırladığı müziklerle Oscar kazanan Vangelis, daha sonra Bıçak Sırtı, Kayıp, Gemide İsyan ve Büyük İskender filmlerinin de müziklerini yapmıştı.

Atina’da büyüyen sanatçı, 1960’lı ve 70’li yıllarda Yunanistan’ın popüler müzik gruplarından Aphrodite's Child’ın üyelerinden biri olarak pop müzikle endüstriye ilk profesyonel adımını attı. Grup, Papathanassíou’nun ayrılışı sonrası “Rain and Tears” ve “End Of The World” gibi ikonik psychedelic rock yapımlarıyla iyice popülerleşmeye başlamıştı.

O dönemde ana akım çalışmalardan uzaklaşmayı tercih eden Vangelis, TV ve film sektörü için müzik üretmeye yöneldi.

Kendisine Oscar kazandıran Ateş Arabaları film müzikleri projesinden itibaren sektörün en çok aranan ve en saygı duyulan müzik insanlarından biri konumuna gelen Vangelis, 1997 Dünya Atletizm Şampiyonası, 2000 Olimpiyat Oyunları, 2002 FIFA Dünya Kupası, 2004 Olimpiyat Oyunları ve yaşamının önemli bölümünü geçirdiği Atina’da 2012’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nın müziklerini de hazırlayarak spor organizasyonları tarafında da sanatının inceliklerini gözler önüne sermişti.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...