Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

3LAU’nun kurucusu olduğu NFT platformu Royal 55 milyon dolar yatırım aldı

Yatırımcılar arasında Nas, Kygo, The Chainsmokers ve Disclosure gibi sanatçılar da var

  • MIXMAG TURKEY
  • 29 Kasım 2021
3LAU’nun kurucusu olduğu NFT platformu Royal 55 milyon dolar yatırım aldı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Sanat dünyasında çığır açıcı yenilikleri beraberinde getiren NFT’ler, hem sanat eserleri hem de bir yatırım aracı olarak müzik endüstrisinde farklı gündemlerin belirleyicisi olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda elektronik müzik sanatçısı 3LAU (Justin Blau) ve JD Ross tarafından kurulan yenilikçi platform Royal, 55 milyon dolar yatırım aldı. Platformdaki müzik yapımlarının dinlemelerinden doğan gelir üzerinden müzikseverlere pay aktarılan yenilikçi bir modeli NFT dünyasıyla tanıştıran Royal, Ağustos ayında Founders Fund ve Paradigm öncülüğündeki fondan 11.7 milyon dolar tohum yatırım almıştı.

Royal’ın 55 milyon dolarlık yeni yatırımının arkasında ise hem Andreessen Horowitz, CAA, NEA’s Connect Ventures, Founders Fund ve Coinbase Ventures gibi dünyaca ünlü girişim sermayeleri, hem de Nas, Kygo, The Chainsmokers, Stefflon Don, Joyner Lucas ve Disclosure gibi ünlü sanatçılar yer alıyor. Duyurulduğu ilk günlerde bile binlerce sanatçının içinde yer alabilmek için başvuru yaptığı bilinen Royal’daki ilk müzik çalışması, 8 Ekim’de çıkan 3LAU’ya ait “Worst Case” isimli çalışma olmuştu. Söz konusu çalışmanın dinlemelerinden doğacak olan telif gelirinin %50’si, o dönem Royal platformuna üye olan ve platformu en fazla sayıda arkadaşına öneren kullanıcılar arasından seçilen en aktif 333 kişi arasında paylaştırıldı. “Worst Case” örneğinden yola çıkarak şimdi Royal’daki işleyişe bir göz atalım.

Royal’daki NFT’leri, sahiplerine ilgili NFT’deki müzik eserinin imtiyaz hakkından doğan ücreti ödeyen ve piyasada alınıp satılabilen tahviller gibi düşünebilirsiniz. “Worst Case” parçasının kayıt şirketi olan ve 2016’da 3LAU tarafından kurulan Blume Records, bu çalışmanın kompozisyon ve telif hakkını elinde tutmaya devam ediyor. Blume ayrıca diğer portallardaki indirme ve sync lisanslamalarından doğan gelirlerini de kimseye devretmemiş durumda. Blume’un yaptığı tek şey, Royal’ı ilgili NFT sahiplerine yalnızca dinleme gelirlerinden (yayım gelirleri söz konusu değil) pay dağıtmakta yetkilendirmek oldu. NFT sahipleri pay gelirlerini iki kripto para birimi Ethereum ya da USDC ile alabiliyor. “Worst Case” NFT’leri el değiştirdiği zaman ise yapılan yeni satışlardan 3LAU, Royal ya da NFT’nin tasarımcısı %5 pay alıyor.

Girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz’in komanditer ortaklarından Kathryn Haun, gelişmeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Royal, müzik endüstrisini daha önce eşine hiç rastlanmayan biçimde dönüştürme hedefiyle yola çıktı. Sanat dünyasında pek çok parametreyi yerinden oynatan NFT’ler, hem sanatçılar hem de sanatseverler için yeni tecrübeleri beraberinde getiriyor. Ancak dijital sanat ve bunun koleksiyonu daha başlangıç. Müziğin zaman içinde NFT’ler tarafından anlamlı bir şekilde dönüşüme uğrayan bir başka endüstri olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Sanatçılara yatırım yapın, başarılarını paylaşın" mottosuyla öne çıkan Royal platformunu keşfetmek ve üye olmak için bu sayfayı ziyaret edin.

#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...