Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Royal: İsteyen herkesin favori parçalarına yatırım yapıp gelir elde edeceği platform

3LAU öncülüğüyle kurulan NFT tabanlı platform ile müzik eserlerinin dinleme gelirlerine çok sayıda müziksever ortak olabilecek

  • MIXMAG TURKEY
  • 30 Eylül 2021
Royal: İsteyen herkesin favori parçalarına yatırım yapıp gelir elde edeceği platform

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Şubat ayında 11.7 milyon dolarlık rekor fiyata dünyanın ilk NFT solo albümünün satışını gerçekleştiren 3LAU (Justin Blau), yine dünyada bir ilke imza atarak bir müzik yapımının dinlemelerinden doğan telif geliri üzerinden müzikseverlere pay aktarılacağı Royal adlı NFT tabanlı bir platform hayata geçirdi. Platformda yayımlanan ilk müzik eseri sanatçının kendisine ait “Worst Case” teklisi olacak ve çalışma 8 Ekim’de paylaşılacak.

Söz konusu çalışmanın dinlemelerinden doğacak olan telif gelirinin %50’si, Royal platformuna üye olan ve platformu en fazla sayıda arkadaşına öneren kullanıcılar arasından seçilecek en aktif 333 müziksever olacak. Bu kampanyanın sonrasında Royal’da farklı sanatçıların farklı müzik yapımları satışa çıkarılıyor olacak. Böylece müzik endüstrisi, müzik tutkunlarının favori müzik çalışmalarına yatırım yapacağı ve bu yatırımın karşılığı olarak da dinleme gelirlerinden pay alacağı yenilikçi bir modelle resmen tanışmış olacak.

Platformun duyurulduğu günden bu yana 2 binden fazla sanatçı Royal’da yer alabilmek için başvuru yaptı. 3LAU’nun verdiği bilgiye göre bu sanatçıların 200’den fazlasının müzik dinleme platformlarındaki aylık dinleyici sayısı 500 binin üzerinde. Ön başvuru yapanlar arasında aylık milyonlarca dinleyicisi olan sanatçılar da bulunuyor.

Alım ve pay dağıtım sistemi öncelikli olarak Ethereum blockchain zinciri üzerinden hayata geçecek ancak gelecekte daha fazla dijital para birimiyle işlem yapılması hedefleniyor.

“Worst Case”in dinleme gelirlerine ortak olmaya hak kazanacak olan müzikseverler, 3LAU çevrim içi müzik dağıtım ve ödeme sistemi Stem’i kullandığı için kazanımlarını anlık olarak takip edebilecek. Ancak 3LAU ve ekibi bu işi Royal platformunun kendi içinde gerçekleştirmek üzere otomatik bir ödeme sistemi üzerinde halen çalışmalarını sürdürüyor.

Justin Blau, Royal’ın kuruluşunda tek aktör değil. Sanatçı, üniversiteden arkadaşı girişimci JD Ross ile birlikte kurduğu Royal için iki önemli sermaye yatırım firmasından proje için fon aldı. Bunlardan biri, Peter Thiel’in kurucusu olduğu Founders Fund ve Coinbase’in kurucularından biri olan Fred Ehrsam’ın yönetiminde olduğu kripto para üzerine yaptığı yatırımlarla bilinen yatırım şirketi Paradigm. Royal, bu iki yatırım şirketinden 16 milyon dolar tutarında tohum yatırım aldı.

İlk 6 ila 8 ay sınırlı sayıda sanatçı ve üyenin kabul edileceği Royal’ın bir yılı geride bıraktıktan sonra daha geniş bir üretici ve yatırımcı müziksever kesimin kullanımına açılması hedefleniyor.

Bu heyecan verici girişimle ilgili haberimizi, 3LAU’nun şu çarpıcı değerlendirmesi ile sonlandıralım: “Çevremdeki herkese sanatçıların popülaritesinin şirketlerin ve distribütörlerin elinde olmadığını, tamamen hayran kitlesinin ve dinleyicilerinin elinde olduğunu söylemişimdir. İnsanlar dinlediği müziği sevdikçe paylaşır, o müzikleri ortaya çıkaranların şovlarına katılır ve ilgili sanatçıların popülaritesinin yükselmesinden sorumlu olan tek taraf dinleyici kitledir. Peki neden bu kesim bir sanatçıya erkenden inanmanın faydasını görmesin?”

3LAU’nun yenilikçi teklisi “Worst Case”in gelirlerine ortak olacak müzikseverlerden biri olmak istiyorsanız, avantajlı erişim fırsatı için Royal üyeliğinizi hemen başlatın.

Sónar İstanbul 2021'e özel olarak hazırladığımız çalma listemizi dinleyin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...