Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Ryuichi Sakamoto’nun 2000’lere ait Nokia zil sesi kompozisyonlarını hatırlayalım

Geçtiğimiz günlerde yaşama veda eden sanatçının Nokia’nın ikonik modeli için tasarladığı ses kompozisyonları YouTube’da paylaşıldı

  • MIXMAG TURKEY
  • 7 Nisan 2023
Ryuichi Sakamoto’nun 2000’lere ait Nokia zil sesi kompozisyonlarını hatırlayalım

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Ryuichi Sakamoto’nun Nokia için 2000’li yıllarda tasarladığı zil seslerinden oluşan bir derleme, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sanatçının anısına YouTube’da paylaşıldı.

2000’lerin ortalarında yapılan bu zil sesleri, Sakamoto tarafından Nokia 8800 modeli için yapılmıştı.

Tech Product Bangers adlı YouTube kanalı tarafından yayınlanan derleme, 'Asian-chant', 'Duel' ve 'N-choral' gibi ünlü zil ve bildirim seslerini içeriyor.

Video açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Bir gün bunların CD formatında kayıpsız olarak yayınlanmasını dört gözle bekliyorum çünkü bunlar harika kompozisyonlar.”

1978'de Tokyo'da kurulan elektronik müzik grubu Yellow Magic Orchestra'nın (YMO) üç üyesinden biri olan Sakamoto, elektronik müzikte sonsuza kadar etkisi hissedilecek izler bırakmıştı. Ryuichi Sakamoto ayrıca 1983 yapımı sinema filmi 'Merry Christmas, Mr. Lawrence'ta David Bowie ile birlikte başrolde oynamıştı.

71 yaşındaki sanatçı, aralık ayında kanserle mücadelesi nedeniyle dört canlı yayın konseri düzenleyerek son gösterisini gerçekleştirmişti. Canlı yayında, Japonya'dan Avrupa'ya kadar 30 farklı ülke ve bölgeden müzikseverler tarafından izlendi ve 'Merry Christmas, Mr. Lawrence', 'Tong Poo' ve 'The Wuthering Heights' dahil olmak üzere 13 besteye yer verilmişti.

Son albümü, bu yılın başlarında altı yıl aradan sonra ilk film müziği olmayan albümü olan '12' adıyla yayınlandı.

Sanatçının ölümü sonrası, resmî internet sitesinde şu açıklamalara yer verildi:

“Sakamoto, Haziran 2020'de tanısı konan kanser için tedavi görürken, sağlığı elverdikçe ev stüdyosunda eserler yaratmaya devam etti. Müzikle iç içe yaşadı. Çalışmalarını destekleyen hayranlarına ve tüm destekçilere, onu iyileştirmek için ellerinden geleni yapan Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tıp profesyonellerine en derin şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Sakamoto'nun güçlü isteği doğrultusunda, cenaze töreni yakın aile üyeleri arasında gerçekleştirildi. Son olarak, Sakamoto'nun en sevdiği alıntılardan birini paylaşmak istiyoruz: 'Ars longa, vita brevis' [Sanat uzun, hayat kısa]."

Ryuichi Sakamoto'nun Nokia zil sesi derlemesini aşağıda dinleyebilirsiniz.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...