Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

SoundCloud bu cuma sanatçıların dinleme gelirlerini iki katına çıkarıyor

‘Bandcamp Friday’vari hamleyle platformdaki plak şirketleri ve bağımsız müzisyenlerin dinlemelerden elde edeceği gelir iki katına çıkacak

  • MIXMAG TURKEY
  • 28 Nisan 2022
SoundCloud bu cuma sanatçıların dinleme gelirlerini iki katına çıkarıyor

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

SoundCloud, 29 Nisan Cuma günü platformdaki plak şirketi ve bağımsız müzisyenlerin parçalarının dinleme gelirlerini iki katına çıkaracağını ve gün boyunca oluşan dinleme gelirinin %100’ünün telif sahiplerine aktarılacağını duyurdu.

Çıkış noktası Bandcamp platformunun pandemi başlangıcında hayata geçirdiği “Bandcamp Fridays” uygulamasıyla benzerlik taşıyan karar, şirket tarafından “Fan-Powered Friday” ismiyle lanse edildi.

SoundCloud, Nisan 2021’de tanıttığı kullanıcı merkezli telif ödeme modeliyle sanatçıların doğrudan kendi dinleyicilerinden gelir elde etmesini sağlayan bir sistemi uygulamaya sokmuştu. Diğer dinleme platformlarındaki uygulamanın aksine bu modelle bireysel kullanıcıların aylık üyelik ücretinin önemli bir bölümü, parçalarını dinlediği sanatçılara aktarılmaya başladı. Dinledikleri sanatçılara kulanıcılardan aktarılan telif payının oranı, kullanıcıların SoundCloud Go+ üyesi olup olmadığına ve platform üzerinde ne kadar reklamla karşılaştığına göre de değişkenlik gösteriyor.

Söz konusu sürecin başlangıcından sonra SoundCloud’un platformdaki 135 bin bağımsız müzisyenle yaptığı anket, sanatçıların %60’ının diğer pek çok platformun "pro rata" olarak uygulamakta olduğu ancak sanatçılara çok sınırlı miktarda ödeme geçmesini sağlayan modele kıyasla daha fazla telif geliri elde ettiğini ortaya koydu. Bu modeli zihinlerde şu şekilde somutlaştırmak mümkün; farz edelim ki Billie Eilish Şubat ayında Spotify’daki tüm dinlemelerin %6’sını almış olsun, bu noktada hiç Billie Eilish şarkısı dinlememiş olmanıza rağmen Spotify'daki aylık abonelik ücretinizin %6’sı Billie Eilish’e ya da plak şirketine gidiyor olacaktı. SoundCloud’un köklü değişikliğiyle birlikte parçaların kaç kez dinlendiği değil, sanatçıların kaç dinleyicisinin olduğu önem kazanmaya başladı.

SoundCloud, kullanıcı oranında %97’lik artışı beraberinde getiren “Fan-Powered Royalties” uygulamasının birinci yıl dönümünü kutlamak amacıyla 29 Nisan’da aktive edeceği “Fan-Powered Friday” ile bağımsız sanatçıları desteklemeyi amaçlıyor. Detaylı bilgiye buradaki duyuru metninde ulaşabilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...