Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Spotify’da ilk kez 1.000’den fazla sanatçı 1 milyon dolardan fazla yıllık dinleme geliri yarattı

Spotify’ın 2021’deki finansal verilerinden öne çıkan detaylar şirketin Loud & Clear internet sitesinde paylaşıldı

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: THIBAULT PENIN
  • 26 Mart 2022
Spotify’da ilk kez 1.000’den fazla sanatçı 1 milyon dolardan fazla yıllık dinleme geliri yarattı

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Spotify, dinleme gelirleriyle ilgili finansal detaylara yer verdiği Loud & Clear internet sitesini 2021 yılına ait verilerle güncelledi.

Loud & Clear sayfası, Spotify’da yaratılan dinleme gelirleriyle ilgili şeffaf bilgileri paylaşma ve küresel müzik dinleme ekonomisi üzerine bir analiz işlevi görme amacıyla ilk olarak geçen yıl kamuoyunun erişimine açılmıştı. Platformun 2021’deki finansal yönüne bakış açısını sunan istatistikler arasında dikkat çeken ayrıntılar şöyle:

• Spotify geçen yıl toplam 7 milyar dolar ödeme yaptı. Diğer müzik dinleme platformlarının yaptığı yıllık ödeme seviyesinin üzerinde olan bu tutar, şirketin açıklamasına göre tarihte tek bir servis tarafından müzik endüstrisine ödenen en yüksek meblağ.

• 4 milyar dolar, üç büyük müzik şirketi Universal Music Group, Sony Music ve Warner Music Group’a ödendi.

• Spotify’da ilk kez 1.000’den fazla sanatçı 1 milyon dolardan fazla yıllık dinleme geliri yarattı. Burayı önemli bir detaya göz atmadan geçmemeli. Bahsi geçen tutar, doğrudan sanatçıların kazanımı değil, sanatçılarla birlikte plak şirketi, distribütör ve diğer yayım kuruluşlarını kapsayan ekosisteme giren bütçeyi temsil ediyor.

• 52.600 sanatçı, geçtiğimiz yıl 10 bin dolar ve üzerinde dinleme geliri yarattı. Bu sanatçıların %34’ünü, Avustralya, Kanada, Çin, İtalya, Fransa, Almanya, Japonya, Güney Kore, ABD ve Birleşik Krallık dışındaki ülkelerde yaşayan müzisyen, prodüktör ve müzik grupları teşkil etti.

• 10 bin dolar ve üzerinde dinleme geliri yaratan sanatçıların %28’i, müzik çalışmalarını Spotify’ın da dahil olduğu müzik dinleme platformlarına ulaştırırken DistroKid, TuneCore ve CD Baby gibi distribütörleri tercih etti.

• Spotify’da 2021 yılında 238 binden fazla şarkı, 1 milyondan fazla dinlenme sayısına erişti.

Loud & Clear’ın sıkça sorulan sorular bölümünde ayrıca müzik endüstrisinde Spotify’ın gelir dağıtım modeliyle ilgili eleştirilere de cevap verildi. Her dinleme başına verilen ödeme modelinin uygulanabilir olduğuna inanmadığını belirten şirket, platformda yer alan tüm taraflara sağladığı faydayı maksimize ediyor olduğu iddiasını yineleyerek kendi uyguladığı modeli savundu. Spotify’ın bu soruya verdiği ayrıntılı cevabı burada görebilirsiniz.

Loud & Clear sayfasını ziyaret ederek Spotify’ın 2021’e ait diğer finansal verilerini inceleyebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...