Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Z kuşağı müziği video oyunlarıyla keşfediyor

Fortnite, GTA ve Hitman gibi oyunlar müzisyenler için dinleyici kitlelerini genişletici işlev görüyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 11 Eylül 2021
Z kuşağı müziği video oyunlarıyla keşfediyor

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Yeni bir araştırmaya göre video oyunları Z kuşağı için yeni müzikleri keşfetmede önemli rol oynuyor.

Müzik sektörüne yönelik paylaştığı analitik verilerle tanınan California merkezli MRC Data organizasyonunun U.S. Music 360 başlıklı raporuna göre araştırmaya konu olan gençlerin %28’i oyunları müzik keşfi için bir araç olarak görüyor. Verilere göre bu oran, oyunların Z kuşağı için bu anlamda en az televizyon kadar popüler olduğunu ortaya koymakta.

Raporda ayrıca TikTok gibi sosyal medya mecralarının gençler için yeni müzikleri keşfetmede önemli olduğu teyit ediliyor. Ankete katılan gençlerin %49’u, müzik keşfinde sosyal medyayı kullandıklarını belirtiyor.

Son yıllarda oyun sektörü ve müzik endüstrisi arasındaki iş birliği daha yoğun işlerlik kazanmış durumda. Örneğin Fortnite oyunu Travis Scott ve Marshmello gibi sanatçılarla oyun içi performanslar kurgularken, Roblox ve Sony Music ise Lil Nas X ile başarılı geçen canlı sanal konser sonrası Temmuz ayında daha fazla Sony sanatçısını Roblox’un oyun platformuna taşımak için plan yaptıklarını duyurdu.

Son birkaç yılda söz konusu partnerliklerde bir artış gözlemlemiş olsak da oyun ve müzik sektörlerinin kesişim noktaları çok daha eskiye uzanıyor. GTA’nın 1990’lı yılların sonlarından beri oyun içi radyo kanallarını, çeşitli şovları ve müzik akışını hazırlamaları için birtakım sanatçı ve DJ’lerle yakın iş birliğine gittiği biliniyor. Moodymann (haber görselindeki), Flying Lotus ve Joy Orbison, GTA 5’te kendine yer bulan müzisyenler olarak bu yıl oyun dünyasında ilgi odağı olmuştu.

Hitman’in ünlü Suikast Dünyası üçlemesinin yeni ve son sürümü Hitman 3 oyunu ise Berghain, Kraftwerk, Arena, Sisyphos, Griessmühle ve daha birçok Berlin’e özgü mekândan izler taşıyan oyun içi gece kulübü Club Hölle (Cehennem Kulübü) ile yankı uyandırmış, besteci ve müzisyen Niels Bye Nielsen hem oyunun genel müziklerini hem de kulüpte çalan dans müziklerini hazırlamıştı.

MRC Data’nın ortaya koyduğu bir diğer ilginç veri ise Z kuşağı arasında plaklara olan ilginin tahmin edilenden yüksek olması. Ankete katılanların %15’i son bir yıl içinde en az bir plak satın aldığını söyledi. Bu oran Y kuşağı arasında %11 olarak kaldı.

Raporun tamamını okumak için bu sayfayı ziyaret edin.

‘En İyi FIFA Şarkıları’ çalma listemizi Spotify’da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...